Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białe kiełbasy należą do jednych z najbardziej tradycyjnych potraw. Mało kto wyobraża sobie święta wielkanocne bez tego smakołyku - muszą znajdować się w żurku, na desce wędlin, na świątecznym obiedzie. Jeśli jesteś miłośnikiem tego rodzaju kiełbasy lub wręcz przeciwnie - nie darzysz jej wielką sympatią - spróbuj tego przepisu na całkowicie nowe i nietypowe danie - białe kiełbaski w cieście francuskim.
Połączenie smakowe żurawiny i camembertu jest wręcz klasyką królującą na stołach urodzinowych, jubileuszowych czy świątecznych. Okazuje się, że biała kiełbasa bardzo dobrze dopełnia ten duet - jest aromatyczna, a jednocześnie niezwykle delikatna.
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie. Trzeba ciasto francuskie rozwinąć i umieścić w nim wszystkie składniki. Wystarczy tylko białą kiełbasę pokroić i zdjąć jelito, a samo mięso rozłożyć równomiernie na dżemie żurawinowym. Ser camembert podkreśla smak całej rolady i łączy ze sobą wszystkie składniki, nadając kremowej konsystencji wnętrzu. Rolada będzie wspaniałym urozmaiceniem przy sałatkach wielkanocnych, szynkach i jajkach faszerowanych.
Oczywiście domowe, dobrze wykonane ciasto francuskie zawsze będzie lepsze niż to kupione w sklepie. Nie ma się jednak co oszukiwać - jego przygotowanie jest pracochłonne i długotrwałe, możliwych błędów do popełnienia jest bardzo wiele i raczej osoby niemające dużego doświadczenia w kuchni mogą mieć duże problemy. Dlatego znacznie lepiej i wygodniej jest kupić arkusz ciasta francuskiego dobrej jakości w sklepie.
Z pewnością składnikiem, na którym nie należy oszczędzać jest biała kiełbasa. Dobrej jakości mięso, odpowiednio przyprawione, bez nadmiaru tłuszczu jest kluczem do sukcesu. Jeśli masz ulubionego producenta, nie bój się kupić od niego białą kiełbasę także do tej rolady.
Do połączenia żurawiny, camemberta i białej kiełbasy najlepiej będą pasować takie zioła jak:
Wybór zależy w dużej mierze od indywidualnych upodobań domowników i gości. Pieczona biała kiełbasa może być z powodzeniem podawana też jedynie z dodatkiem soli i pieprzu, szczególnie, jeśli wędlina sama w sobie jest mocno aromatyczna.
Choć danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, warto pamiętać o kilku wskazówkach, dzięki którym białe kiełbaski w cieście francuskim wyjdą wręcz idealne. Przede wszystkim opakowanie ciasta francuskiego musi być dobrze schłodzone, co pozwoli uniknąć drobnych pęknięć przy szykowaniu potrawy, a tym samym rolada zachowa swój kształt i nic nie będzie z niej wyciekać. Jednocześnie nie może być zamrożone, pamiętaj więc ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika i przełożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny przed rozpoczęciem przygotowań. Nie zapomnij także wierzch ciasta posmarować jajkiem, dzięki czemu będzie idealnie zrumienione i chrupiące na zewnątrz. Nie dodawaj też zbyt dużej objętości składników, by uniknąć ewentualnego rozpadnięcia się potrawy.
Kiełbaski zawinięte w arkusz ciasta francuskiego to ciekawe danie, które najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu. Możesz podkręcić jego smak, podając obok różne dodatki do posmarowania rolady z żurawiną i camembertem:
Danie będzie niezwykłym urozmaiceniem wśród pasztetów wielkanocnych i wędlin.
Święta wielkanocne to jedna z najbardziej oczywistych okazji, gdzie sprawdzi się biała kiełbasa zawinięta w rulon ciasta francuskiego. Jednak danie to sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju wydarzeniach rodzinnych: urodzinach, imieninach, jubileuszach. Kawałki rolady podawaj z deską wędlin lub też jako element dania głównego.
Składniki
Pokrój camembert na plasterki i rozłóż je na mięsie. Oprósz posiekanymi ziołami.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi i zalep brzegi tak, by nie rozkleiły się w czasie pieczenia. Posmaruj roladę rozkłóconym żółtkiem (z użyciem silikonowego pędzelka).
Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut. Gotową roladę podawaj gorącą lub w temperaturze pokojowej. Przed zaserwowaniem pokrój w plastry.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Posmaruj je konfiturą żurawinową, pozostawiając wolny margines wzdłuż długich boków ciasta.
Zdejmij osłonkę z kiełbasy. Ułóż pas mięsa wzdłuż jednego z długich boków ciasta.