Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecamy naszą ulubioną przekąskę z dzieciństwa. U babci w ogródku zawsze był bób i latem wszyscy się nim zajadali. Prosta przegryzka dla dzieci i dorosłych, tania i zdrowa, uzależniająca równie mocno jak popcorn lub chipsy. Nasza babcia przyrządzała bób z „podpalanym” masłem i taki nam najbardziej smakował.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1402
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 201
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1402
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 201
Składniki
Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby go przykryć i wstawiamy na ogień. Wrzucamy sól i cukier.
Na tę ilość bobu dajemy czubatą łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.
Bób gotujemy do miękkości. Nasz bób gotował się 20 minut, licząc od zagotowania. Czasami może gotować się krócej 5 minut lub nieco dłużej. Wszystko zależy od tego jak świeży mamy bób.
Gotujemy go pod przykryciem.
Na dużej patelni roztapiamy masło i na wolnym ogniu lekko rumienimy je, aby zyskało delikatnie orzechowy smak, brązowawy kolor i intensywny zapach. Piany, która się tworzy na podgrzewanym maśle nie zdejmujemy, ona opadnie na dno. Uważamy, aby nie przeciągnąć i nie przypalić masła.
Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do masła. Mieszamy całość, aby masło obtoczyło bób.
Bób z masłem gotowy!