Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczniaki jak śledzie w oleju są kolejnym opublikowanym na blogu sposobem przygotowania boczniaków w nieco podobny sposób, jak czasem przyrządza się śledzie. Czyli takie „grzyby jak ryby” albo nie-śledź w oleju. To jest idealne rozwiązanie dla wegetarian i wegan, dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb, jak i dla wszystkich innych biesiadników. Bo to po prostu jest pyszne danie i każdemu smakuje. Jednym zamiast ryb, a innym – obok półmiska z rybami, jako nowy, smaczny sposób na grzyby. Boczniaki jak śledzie w oleju są doskonałą propozycją na stół wigilijny i świąteczny. Zwłaszcza dlatego, że można je przygotować już na kilka dni przed podaniem i przechować w lodówce lub w zimnej spiżarni. A to jest dla wielu osób idealne rozwiązanie, które znacznie ułatwia kucharzenie w najgorętszym, przedświątecznym okresie.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 100
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 844
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2175
Królowa grilla :)
Odsłon: 1438
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 100
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 844
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2175
Królowa grilla :)
Odsłon: 1438
Składniki
Boczniaki umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój je na kawałki. Najlepiej takie „na jeden kęs”.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, na którym podsmażysz boczniaki z każdej strony przez około 3 minuty. Ale pamiętaj, że nie możesz ich wysuszyć na wiór podczas smażenia, bo nie będą smaczne.
Mają być podsmażone, ale wciąż jędrne i soczyste. Pod koniec smażenia oprósz je szczodrze pieprzem i solą.
Cebulę pokrój w plasterki, a następnie włóż ją do niedużego garnka wraz z przyprawami. Czyli zielem angielskim, kolorowym pieprzem, goździkami, liśćmi laurowymi i szczyptą soli. Zalej wszystko wrzątkiem w takiej ilości, aby tylko przykrył cebulę i korzenne przyprawy.
Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie odcedź na sicie. Cebula ma stracić surowy posmak, ale wciąż pozostać jędrna i lekko chrupka.
W sporej misce umieść olej lniany, szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli oraz wybrany ocet owocowy. Weź trzepaczkę rózgową i wymieszaj wszystkie składniki na gładką emulsję, podobnie, jak przyrządza się sos winegret.
Do miski z sosem dodaj podsmażone boczniaki i podgotowaną cebulę (odcedzoną) wraz z przyprawami. Wymieszaj dokładnie i przełóż do słoika.
Gotowe boczniaki odstaw do lodówki przynajmniej na 24-48 godzin, ale mogą poczekać na degustację nawet tydzień lub nieco dłużej. Ważne, aby składniki w słoiku były przykryte sosem, czyli emulsją z oleju i octu. Wówczas na pewno nie zepsują się nawet przez kilkanaście dni, jeśli zamknięty słoik będziesz przechowywać w zimnym miejscu. Smacznego!