Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczniaki jak śledzie w oleju są kolejnym opublikowanym na blogu sposobem przygotowania boczniaków w nieco podobny sposób, jak czasem przyrządza się śledzie. Czyli takie „grzyby jak ryby” albo nie-śledź w oleju. To jest idealne rozwiązanie dla wegetarian i wegan, dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb, jak i dla wszystkich innych biesiadników. Bo to po prostu jest pyszne danie i każdemu smakuje. Jednym zamiast ryb, a innym – obok półmiska z rybami, jako nowy, smaczny sposób na grzyby. Boczniaki jak śledzie w oleju są doskonałą propozycją na stół wigilijny i świąteczny. Zwłaszcza dlatego, że można je przygotować już na kilka dni przed podaniem i przechować w lodówce lub w zimnej spiżarni. A to jest dla wielu osób idealne rozwiązanie, które znacznie ułatwia kucharzenie w najgorętszym, przedświątecznym okresie.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 455
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 160
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 307
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 149
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 101
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 455
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 160
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 307
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 149
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 101
Składniki
Boczniaki umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój je na kawałki. Najlepiej takie „na jeden kęs”.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, na którym podsmażysz boczniaki z każdej strony przez około 3 minuty. Ale pamiętaj, że nie możesz ich wysuszyć na wiór podczas smażenia, bo nie będą smaczne.
Mają być podsmażone, ale wciąż jędrne i soczyste. Pod koniec smażenia oprósz je szczodrze pieprzem i solą.
Cebulę pokrój w plasterki, a następnie włóż ją do niedużego garnka wraz z przyprawami. Czyli zielem angielskim, kolorowym pieprzem, goździkami, liśćmi laurowymi i szczyptą soli. Zalej wszystko wrzątkiem w takiej ilości, aby tylko przykrył cebulę i korzenne przyprawy.
Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie odcedź na sicie. Cebula ma stracić surowy posmak, ale wciąż pozostać jędrna i lekko chrupka.
W sporej misce umieść olej lniany, szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli oraz wybrany ocet owocowy. Weź trzepaczkę rózgową i wymieszaj wszystkie składniki na gładką emulsję, podobnie, jak przyrządza się sos winegret.
Do miski z sosem dodaj podsmażone boczniaki i podgotowaną cebulę (odcedzoną) wraz z przyprawami. Wymieszaj dokładnie i przełóż do słoika.
Gotowe boczniaki odstaw do lodówki przynajmniej na 24-48 godzin, ale mogą poczekać na degustację nawet tydzień lub nieco dłużej. Ważne, aby składniki w słoiku były przykryte sosem, czyli emulsją z oleju i octu. Wówczas na pewno nie zepsują się nawet przez kilkanaście dni, jeśli zamknięty słoik będziesz przechowywać w zimnym miejscu. Smacznego!