Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja pysznej przekąski na każda okazje. Brukselka może być pyszna, dajcie się przekonać. Brukselka otulona chrupiącym boczkiem pieczona w klonowo – musztardowej glazurze, podana ze wspaniałym klonowo – musztardowym dippem. Ten smak wymiata!
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
Brukselkę umyć, obrać i usunąć z niej twarde końcówki. Przygotowaną w ten sposób brukselkę owinąć w plaster boczku. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia boczek się obkurczy, więc owijając brukselkę zostawić centymetrowy nadmiar boczku. Patrz film. Jeden plaster boczku powinien starczyć na owinięcie dwóch brukselek. Owinięte boczkiem brukselki ułożyć na tacy wyłożonej pergaminem.
Zrobić glazurę: w miseczce wymieszać miód i musztardę i tak przygotowaną glazurą posmarować brukselki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Piekarnik w funkcji góra – dół. Piec 30 minut.
W międzyczasie przygotować deep: W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos. Sos przelać do miseczki, w której będziemy go serwować. Gotową brukselkę wyjąc z piekarnika i ułożyć na talerzu wokół miseczki z deepem. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!