Do góry

Przekąski Przepis na:

Brukselka otulona boczkiem z musztardowym dippem. Ten smak Cię zaskoczy!

Brukselka otulona boczkiem z musztardowym dippem. Ten smak Cię zaskoczy!

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 2762

Dodano:

Odsłon: 300

Propozycja pysznej przekąski na każda okazje. Brukselka może być pyszna, dajcie się przekonać. Brukselka otulona chrupiącym boczkiem pieczona w klonowo – musztardowej glazurze, podana ze wspaniałym klonowo – musztardowym dippem. Ten smak wymiata!

Składniki

  • 500 g brukselki
  • około 14 – 16 plastrów bekonu
  • Glazura:
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1 lyzka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • Deep:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • pieprz kajeński do smaku
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brukselka otulona boczkiem z musztardowym dippem. Ten smak Cię zaskoczy!

Przygotowanie

  1. Brukselkę umyć, obrać i usunąć z niej twarde końcówki.

    Przygotowaną w ten sposób brukselkę owinąć w plaster boczku. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia boczek się obkurczy, więc owijając brukselkę zostawić centymetrowy nadmiar boczku. Patrz film.
    Jeden plaster boczku powinien starczyć na owinięcie dwóch brukselek.

    Owinięte boczkiem brukselki ułożyć na tacy wyłożonej pergaminem.

  2. Zrobić glazurę: w miseczce wymieszać miód i musztardę i tak przygotowaną glazurą posmarować brukselki.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Piekarnik w funkcji góra – dół. Piec 30 minut.

  3. W międzyczasie przygotować deep: W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos. Sos przelać do miseczki, w której będziemy go serwować.

    Gotową brukselkę wyjąc z piekarnika i ułożyć na talerzu wokół miseczki z deepem.

    Podawać na ciepło lub zimno.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń