Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puchate bułeczki z piekarnika a'la pizza to przysmak, który polubi każdy entuzjasta włoskich placków. Aromatyczne bułeczki z serem gouda, pomidorami, szynką i szczypiorkiem to polska wariacja tej tradycyjnej potrawy prosto ze słonecznej Italii. Możesz podać je swoim gościom w ramach szybkiej przekąski. Dla wielu osób są one wprost idealnym “comfort food” do zjedzenia w chłodny, jesienny dzień. Bułeczki a’la pizza przyrządzisz w mgnieniu oka – ich przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje maksymalnie 20 minut.
Składniki
Najpierw przygotuj sos. Do miski wlej passatę, dodaj oregano, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Na każdej bułeczce zrób nacięcia zgodnie z zagłębieniami w kajzerkach. Dzięki nim pieczywo wchłonie nieco sosu i powstaną przestrzenie na nadzienie.
Goudę zetrzyj, szynkę i pomidora potnij w cienkie półplasterki. Posmaruj bułki sosem (do tego celu nada się łyżeczka, którą łatwiej wprowadzisz sos w zrobione wcześniej nacięcia), ułóż w nich także przygotowane wcześniej dodatki. Na wierzch połóż jeszcze niewielką ilość pomidora.
Piecz bułeczki w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut. W międzyczasie pokrój pietruszkę. Po wyjęciu bułeczek a’la pizza udekoruj je nią. Możesz podawać je z dipem czosnkowym lub ketchupem.