Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki ala pizzerinki

Bułeczki ala pizzerinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1326

Dodano:

Odsłon: 1262

Proste bułeczki do szkoły, do pracy, albo na imprezę karnawałową. Możemy dodać do nich takie składniki w farszu jakie lubimy albo mamy w lodówce.

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej typ 650
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka letniego
  • 1 łyżeczka soli płaska
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody letniej
  • 2 łyżki oleju
  • cukier szczypta
  • do posmarowania: 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • nadzienie: 20 dkg pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • Natka pietruszki
  • 3 łyżki sera żółtego startego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, mleka około 6 łyżek,cukier. Całość mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany.
    Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól rozpuszczoną w wodzie, mleko, olej, jajko i całość zarabiam mikserem albo ręką. Ciasto odstawiam przykryte w ciepłe miejsce na około 30 minut aż wyrośnie. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką robię gruby wałek i dzielę na 12 części. Z każdej części formuję cienki wałek w rękach. Zwijam w rulon, na środku każdego robię wgłębienie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia.

    Pieczarki myję, i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na każdej bułeczce układam farsz i odstawiam do wyrośnięcia. Piekę w temp 190 stopni 25 minut. Przed końcem posypuję serem startym i zostawiam na chwilę w piekarniku aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń