Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1947

Dodano:

Odsłon: 1792

Przepis na szybkie w przygotowaniu bułeczki cynamonowe.

Składniki

  • 500g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 350 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 100 g rodzynek
  • łyżka mielonego cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę (1-2 łyżki odłożyć), dodać cukier, drożdże i sól. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać mleko (30 ml odlać), rozmącone jajka i stopione masło, wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice i wygniatać, dodając rodzynki i cynamon, aż będzie gładkie i elastyczne.

    Ciasto podzielić na 16 jednakowych kawałków, zrolować z każdego wałek długości 20 cm i spłaszczyć go i ciasno zrolować.

  2. Na blasze wyłożyć papier, poukładać na nim zrolowane bułeczki i odstawić do wyrośnięcia na ok. godziny.

    Po wyrośnięciu bułeczki posmarować pozostałym mlekiem. Piec 30 -40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń