Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki czosnkowe możesz przygotować na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na bułeczki drożdżowe (z dużą ilością czosnku, serem i ziołami), które bardzo efektownie prezentują się po upieczeniu. Ja do ciasta drożdżowego dodaje jeszcze odrobinę słodkiej śmietany. Ciasto wychodzi wtedy bardziej delikatne i puszyste.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3662
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 868
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 227
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34187
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 544
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3662
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 868
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 227
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34187
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 544
Składniki
Rozetrzyj drożdże z cukrem i 2 łyżkami mleka. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wymieszaj w misce mąkę z solą. Dodaj zaczyn, masło, resztę mleka i jedno rozkłócone jajko. Wyrób składniki mikserem na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Wymieszaj ser ricotta z parmezanem, ziołami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj odrobinę śmietany – tylko tyle, by masa nie rozpadała się. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na kwadrat o boku około 30 cm. Posmaruj go na całej powierzchni (z marginesem 2-3 cm przy jednym z boków, który posłuży do zaklejenia rolady) farszem i zwiń w rulon. Pokrój go na 7 kawałków. Natłuść tortownicę o średnicy około 24 cm i ułóż w niej powstałe bułeczki w rozetkę, w odstępach około 1,5-2 cm – ciasto jeszcze wyrośnie, a docelowo bułeczki mają się ze sobą „skleić” na czas pieczenia. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Posmaruj z wierzchu bułeczki rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietanką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut. Gdy bułeczki wystygną, połam je na pojedyncze sztuki.