Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego to znakomity pomysł na drugie śniadanie do pracy. Równie dobrze jednak sprawdzą się jako przystawka dla gości. Możesz upiec je z wykorzystaniem gotowego ciasta. Jeśli masz trochę czasu – przygotuj własne!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 65
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 65
Składniki
Rozpuść w wodzie około ½ łyżeczki soli. Połącz ją z mąką i 50 g płynnego masła. Zagnieć składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Pozostałe masło (w temperaturze nieco niższej od pokojowej) rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na prostokąt o grubości około 1 cm. Schowaj do lodówki i poczekaj, aż stwardnieje.
Kulę schłodzonego ciasta rozwałkuj na duży placek. Szczelnie owiń nim płat masła (połącz brzegi). Rozwałkuj uzyskaną „kopertę” na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i włóż do lodówki na 2 godziny. Procedurę wałkowania, składania i schładzania ciasta powtórz kilkukrotnie.
Umyj i osusz szpinak. Posiekaj drobno i podsmaż razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na maśle klarowanym. Połącz z serem i dopraw do smaku.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wytnij z niego prostokąty o wymiarach około 8x24 cm. Uzyskasz około 9-10 takich prostokątów. Na każdym ułóż pasek farszu – tak, by zostało około 1 cm wolnego brzegu przy krótkich bokach i 2 cm przy jednym z długich (ten brzeg posmaruj rozkłóconym jajkiem). Zroluj ciasto wzdłuż długiego boku i zawiń uzyskany wałek w „ślimaka”, szczelnie zaklejając brzegi. Posmaruj bułeczki resztą jajka. Oprósz sezamem. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw w piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut – aż bułeczki ze szpinakiem się zarumienią.