Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularze

Cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 5008

Dodano:

Odsłon: 32440

idealne jako zakąska smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym

Składniki

  • mąka, 4,5 szklanki
  • drożdże, 7,5 dag.
  • margaryna, półtorej kostki
  • jajka, 3 sztuki
  • mleko, 200 ml.
  • cukier, łyżka
  • kminek, 2 łyżki
  • cebule, 5 dużych
  • słodka papryka, łyżka
  • sól albo wegeta, do smaku
  • kiełbasa krakowska albo inna gruba, ok 50 dag.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cebularze

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać odrobine ciepłego mleka i łyżkę mąki ,odstawić do wyrośnięcia.Cebulę drobno pokroić i usmażyć przyprawić solą i słodką papryką, kiełbasę popkroić na drobne talarki.Resztę mąki posiekać nożem z margaryną ,wbić 2 jajka i wlać drożdże oraz resztę mleka całość zarobić na gładkie ciasto,podzielić sobie na 2 części rozwałkować i pokroić na prostokąty na każdym kawałku położyć talarek kiełbasy i łyżkę usmażonej cebuli zawinąć 2 końce i skręcić ze sobą ,układać na posmarowanej tłuszczem blasze,posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem,piec ok 15 minut w 200 stopniach.Życze smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Michelee 19 października 2013 Pierwszy raz piekłam cebularze i muszę przyznac, że wyszły niebiańskie!Po prostu są pyszne! Wiola1100.. świetny przepis!!!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 22 czerwca 2010 RESZTĘ MLEKA DODAJEMY DO MĄKI RAZEM Z MARGARYNĄ I DROŻDŻAMI,PRZEPRASZAM ALE NIE NAPISAŁAM TEGO WYRAŻNIE W PRZEPISIE JUŻ POPRAWIAM

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kingusia 22 czerwca 2010 Co zrobić z ta reszta mleka, ktora zostanie od tych drożdży?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 kwietnia 2010 dzisiaj upiekłam ale posypałam czarnuszką (bo nie cierpię kminku) i są bardzo dobre-dzięki za przepis

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 15 kwietnia 2010 z tej porcji wychodzi ok 25 cebularzy robiłam je na imprezkę dla 6 osób dorosłych i było w sam raz i dzieci też sobie pojadły

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kokalala 15 kwietnia 2010 z drożdzowego też wygląda pysznie :-)))))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kokalala 15 kwietnia 2010 JA robiłam cos takiego z ciasta francuskiego, tylko że z cebulą i pieczarkami. Tylko wtedy najlepiej robić takie sakiewki, bo francuskie "spuchnie"

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń