Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne drożdżówki z cebulą, serem, szynką dojrzewającą, cheddarem i makiem. Chrupiące i puszyste, sprawdzą się świetnie jako prowiant na wakacyjną wycieczkę.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1396
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 258
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 677
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17066
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1396
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 258
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 677
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17066
Składniki
Ciasto. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, solą i oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy
Wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 lub 6 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie, pozostawiając wyższy rant. Przygotowane spody z ciasta smarujemy oliwą i zostawiamy na kolejne pół godziny (można je przykryć bawełnianą ściereczką. Na bułkach układamy porcję smażonej cebuli, pokrojoną szynkę dojrzewającą, po trochę sera i całość posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione. Drożdżówki podajemy po ostudzeniu.