Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, mięciutki, z chrupiącą skórką aromatyczny chlebek, którym pachnie cały dom. Chlebek jest najlepszy zaraz po upieczeniu, jednak na drugi i trzeci dzień także zachowuje świeżość – o ile choć trochę go zostanie. Chlebek do odrywania możesz jeść samodzielnie lub z masłem. Sprawdzi się na przyjęciu z zimnym bufetem, na imprezie w ogrodzie lub podczas wieczornego seansu filmowego przed telewizorem (fantastycznie zastępuje popcorn i krakersy).
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 180
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 162
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 180
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 162
Składniki
Do miski wsyp pokruszone drożdże, dodaj połowę porcji ciepłej wody, cukier oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do drugiej miski dodaj przesianą, pozostałą mąkę, sól, resztę ciepłej wody oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób ręką wszystkie składniki, a następnie dodaj oliwę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj masełko ziołowe. Rozpuść masło, dodaj poszatkowaną natkę pietruszki, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotuj dużą blachę do pieczenia (najlepiej czarną blachę z piekarnika) i wysmaruj ją masłem. Uformuj kulę z masy chlebowej i wyłóż na blachę. Ponacinaj masę w formie kratownicy i polej ciasto ziołowym masełkiem.
Piecz chlebek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut, aż nabierze złotego koloru.