Do góry

Przekąski Przepis na:

chleb żytnio- pszenny na zakwasie

chleb żytnio- pszenny na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 949

Dodano:

Odsłon: 10691

bardzo łatwy, jesli tylko zakwas jest czynny musi wyjść

Składniki

  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych lub owsianych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki żytnej razowej
  • 1/2 kg + 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 300g lub więcej zakwasu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
chleb żytnio- pszenny na zakwasie

Przygotowanie

  1. Zakwas to coś bezcennego, najlepiej dostać od kogoś kilka łyżek starego stabilnego zakwasu, który będziemy dalej hodować. Ew. można samemu przygotować zakwas. Do 3- 4 łyżek maki żytniej razowej dodać kilka łyżek wody, zostawić częściwo przykryty w temp. pokojowej, karmić mąką żytnią razową + dolewać trochę wody co 12 h do uzyskania potrzebnej ilości.
    Jeśli mamy zakwas z poprzedniego pieczenia, 3 dni przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, po uzyskaniu temp. pokojowej karmimy_ 3-4 łyżki mąki żytniej razowej + woda ( ma byż bardzo gęsty), i tak co 12 h ( jeśli jest chłodno w domu to można karmić co 24h) do uzyskania odpiedniej ilości. Część musi zostać na następny raz ( kilka łyżek), chowany do lodówki, tam trzymamy częściwo przykryte). Zakwas może stać w lodówce do max 2 tygodni.

  2. -wieczorem : produkty suche wymieszać, dodać wodę i zakwas, wymieszać łyżką, ciasto jest półpłynne.
    - dwie blaszki prostkątne ( duża i mała, lub dwie średnie) wysmarować dobrze masłem, posypać otrębami, wlać ciasto, można ew. posypać makiem
    - przykryć ściereczką,odstawić na noc ( 12h)

  3. -Wstawić do zimnego! piekarnika, piec 65-70 min, piekarnik góra+ dół
    -po pieczeniu wyjąć chleb z blachy i zostawić na kilka minut w otwartym piekarniku, by odparował

  4. -można dodać inne składniki, tylko objętośc musi się zgadzać np. żurawinę , pestki dyni
    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewai 16 czerwca 2017 Jaką temperaturę pieczenia ustawiasz? Bardzo podoba mi się ten przepis. Dzisiaj wieczorem przygotuję a jutro obudzi mnie cudny zapach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Angelina1 13 stycznia 2014 Bardzo polecam ten przepis, chleb wstawia się do zimnego! piekarnika, można wyrobić wieczorem, wstawić do piakarnika nastawić timer i rano po obudzeniu mieć upieczony chleb!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń