Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z landrynkami.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko wyrobić dłońmi do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać śmietanę. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki. Wycinać ciasteczka, a mniejsza foremką wyciąć okienka na środku. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe okienka wsypać pokruszone landrynki. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka zostawić na papierze do wystudzenia. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.