Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia ma wiele zastosowań kulinarnych. Najczęściej stanowi jeden z wielu składników zapiekanek, warzywnych gulaszy, sosów, sałatek. Z powodzeniem jednak może stać się podstawą smacznego posiłku. Przykładem jest choćby cukinia pod beszamelem. Tak przyrządzona może stać się oryginalnym dodatkiem warzywnym do dań obiadowych, zastępując w tej roli surówki. Nadaje się jednak także na samodzielny posiłek, a co najmniej wyśmienitą przekąskę. Z poniższego przepisu przygotujesz porcję cukinii dla 3-4 osób.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25009
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 408
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25009
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 408
Składniki
Umyj cukinie i pokrój na dość cienkie plasterki. Oprósz dość obficie solą i odstaw na kilkanaście minut.
Pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę na patelni, na maśle klarowanym. Pod koniec zmniejsz moc palnika i dodaj czosnek. Uważaj, by się nie przypalił. Ma jednak smażyć się na tyle długo, by wydobył się z niego aromat.
Roztop w rondelku masło i połącz z mąką. Smaż przez chwilę (do chwili, gdy masa się zarumieni), po czym stopniowo dolewaj mleko. Cały czas mieszaj. Gdy uzyskasz już gęsty, gładki sos, dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Osusz cukinię z soku, który puściła, ścierając z niej nadmiar soli. Ułóż plastry cukinii w naczyniu żaroodpornym, przekładając je cebulą z czosnkiem i posypując parmezanem. Na koniec zalej cukinię sosem beszamelowym. Możesz też dodatkowo oprószyć całość parmezanem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 40 minut.