Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu "greckie party" pyszna przystawka, na grilla lub impreze. Przepis orginalny z libanskiej restauracji MAZAJ.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118288
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8456
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3126
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2208
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1572
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118288
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8456
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3126
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2208
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1572
Składniki
Wszystkie skladniki procz lisci polaczyc razem. Liscie oplukac w zimnej wodzie.Pojedynczy lisc rlozyc plasko na blacie roboczym (matowa strona do gory) oderwac ogonek liscia i nalozyc okolo 1 plaska lyzke farszu i zrolowac.Sposob rolowania jak na golabki tylko, ze bardziej podluzny ksztalt (jak cygaro) Powtorzyc czynnosc z reszta lisci.
Na dno garnka wylozyc ziemniaki (mozna zastapic pomidorami) Nastepnie ukladac bardzo ciasno zrolowane napelnione, farszem liscie winogron. Zalac woda i sokiem ktory pozostal z farszu. "Przygniesc"wszystko talerzem (tak jak to sie robi przy kiszeniu ogorkow czy kapusty. Przykryc pokrywka i gotowac na wolnym ogniu az liscie beda miekkie a ryz ugotowany,okolo 1.5 godziny.
Podawac na cieplo lub zimno z chlebkiem pita i sosem tzatziki. Jesli beda przechowywane w lodowce to proponuje zalac odrobina oliwy, zeby sienie wysuszyly i nie poczernialy.