Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu "greckie party" pyszna przystawka, na grilla lub impreze. Przepis orginalny z libanskiej restauracji MAZAJ.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1884
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3840
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3587
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 412
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1884
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3840
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3587
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 412
Składniki
Wszystkie skladniki procz lisci polaczyc razem. Liscie oplukac w zimnej wodzie.Pojedynczy lisc rlozyc plasko na blacie roboczym (matowa strona do gory) oderwac ogonek liscia i nalozyc okolo 1 plaska lyzke farszu i zrolowac.Sposob rolowania jak na golabki tylko, ze bardziej podluzny ksztalt (jak cygaro) Powtorzyc czynnosc z reszta lisci.
Na dno garnka wylozyc ziemniaki (mozna zastapic pomidorami) Nastepnie ukladac bardzo ciasno zrolowane napelnione, farszem liscie winogron. Zalac woda i sokiem ktory pozostal z farszu. "Przygniesc"wszystko talerzem (tak jak to sie robi przy kiszeniu ogorkow czy kapusty. Przykryc pokrywka i gotowac na wolnym ogniu az liscie beda miekkie a ryz ugotowany,okolo 1.5 godziny.
Podawac na cieplo lub zimno z chlebkiem pita i sosem tzatziki. Jesli beda przechowywane w lodowce to proponuje zalac odrobina oliwy, zeby sienie wysuszyly i nie poczernialy.