Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu "greckie party" pyszna przystawka, na grilla lub impreze. Przepis orginalny z libanskiej restauracji MAZAJ.
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6145
Chińskie pierożki to niezwykle popularne danie orientalne, których podawanie...
Odsłon: 9614
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6145
Chińskie pierożki to niezwykle popularne danie orientalne, których podawanie...
Odsłon: 9614
Składniki
Wszystkie skladniki procz lisci polaczyc razem. Liscie oplukac w zimnej wodzie.Pojedynczy lisc rlozyc plasko na blacie roboczym (matowa strona do gory) oderwac ogonek liscia i nalozyc okolo 1 plaska lyzke farszu i zrolowac.Sposob rolowania jak na golabki tylko, ze bardziej podluzny ksztalt (jak cygaro) Powtorzyc czynnosc z reszta lisci.
Na dno garnka wylozyc ziemniaki (mozna zastapic pomidorami) Nastepnie ukladac bardzo ciasno zrolowane napelnione, farszem liscie winogron. Zalac woda i sokiem ktory pozostal z farszu. "Przygniesc"wszystko talerzem (tak jak to sie robi przy kiszeniu ogorkow czy kapusty. Przykryc pokrywka i gotowac na wolnym ogniu az liscie beda miekkie a ryz ugotowany,okolo 1.5 godziny.
Podawac na cieplo lub zimno z chlebkiem pita i sosem tzatziki. Jesli beda przechowywane w lodowce to proponuje zalac odrobina oliwy, zeby sienie wysuszyly i nie poczernialy.