Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa wędlina kurczak w miodzie

Domowa wędlina kurczak w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6761

Dodano:

Odsłon: 5363

Prosta w wykonaniu domowa wędlinka z kurczaka do przyrządzenia w szynkowarze. Pyszny kurczak w miodzie i przyprawach.

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 płaska łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 płaskie łyżki soli peklowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w kwadraciki ok. 3x3 cm. następnie wyrabiamy przez ok. 15 min mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. (skrócenie czasu wyrabiania spowoduje że wędlina będzie się rozwalać przy krojeniu). Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy oraz miód. Wkładamy do woreczka i szynkowaru. Wstawiamy na 24 h do lodówki.

  2. Do wysokiego garnka wkładamy szynkowar a następnie nalewamy wody na wysokość szynowaru. Gotujemy szynkę w temperaturze 75 stopni. Temperatura nie może przekroczyć 80 stopni bo wędlina nie będzie wilgotna. Wyłączamy po 2 h gaz i odstawiamy szynkowar do ostygnięcia a następnie wkładamy na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń