Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam jak moj dom wypelnia zapach swiezych, pieczonych buleczek...Sami sie przekonajcie :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 565
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3660
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 230
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 299
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 565
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3660
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 230
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 299
Składniki
Make, drozdze, cukier i sol wsypujemy do miski. Dodajemy oliwe z oliwek. Zaczynamy wyrabiac ciasto(najlepiej mikserem ze spiralnymi koncowkami).Powoli wlewamy goraca(nie wrzaca!) wode. Ciasto nie powinno byc za bardzo lejace, najlepiej zeby bylo zwate ale pulchne.
Formujemy kule, przykrywamy czysta scierka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowujemy blache i wyscielamy ja papierem do pieczenia.
Gdy ciasto wyrosnie, dzielimy je na cztery czesci, z kazdej formujemy walek i kroimy go na kawalki dlugosci 5 - 6 cm, kazdy kawalek "kulamy" w dloniach i kladziemy na blache.Ponownie przykrywamy scierka i czekamy az nasze kuleczki wyrosna.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy buleczki przez okolo 30 minut(az beda zlocisto - brazowe). Smacznego!