Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nachosy to popularna na całym świecie przekąska wywodząca się z Meksyku. To małe, chrupiące kawałeczki tortilli w kształcie trójkącików. Idealna przekąska doskonale komponująca się z salsą, guacamole czy innymi sosami, zarówno pikantnymi, jak i łagodnym. Nachos sprawdzą się także jako dodatek do różnych dań, np do chili con carne lub do sałatek Niektórzy lubią chrupać je po prostu same. Nachos wypieka się głównie z mąki kukurydzianej. W moim przepisie to połączenie mąki kukurydzianej i pszennej. Z podanej ilości składników upiekłam 3 blachy cieniutkich nachos. Robię je dość często, bo są u nas chętnie chrupane, a i przepisy kuchni meksykańskiej goszczą dość często na naszym stole. Poza tym wiemy, co jemy. W domowych nachos nie ma niezdrowych tłuszczów, a i kompozycję przypraw możemy dostosować do naszych kulinarnych upodobań.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1740
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 54
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 137
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1372
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1740
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 54
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 137
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1372
Składniki
Oba rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy sól, dolewamy oliwę oraz dodajemy przyprawy. Mieszamy
Do mąki dolewamy gorącą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto
Ciasto odstawiamy na ok 20 minut, a potem dzielimy ciasto na kilka kawałków i po kolei rozwałkowujemy na bardzo cienkie płaty ok 2 mm
Płaty ciasta kroimy na 5-7 centymetrowe pasy, a te z kolei na trójkąciki
Trójkąciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja część nachosów posypuję mieszanką mielonej papryki słodkiej i ostrej
Nachosy pieczemy ok 12-16 minut w 180 stopniach
Po upieczeniu od razu możemy zdejmować z blachy i piec kolejną partię nachos