Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z serkiem, czosnkiem i zieloną cebulką.

Drożdżowe bułeczki z serkiem, czosnkiem i zieloną cebulką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 817

Dodano:

Odsłon: 313

Dzisiaj na padający deszcz i nudę znalazłam sposób. Upiekłam drożdżowe bułeczki . Jest to szybki sposób na pyszne, lekkie i puszyste bułeczki z różnym nadzieniem. Dzisiaj nadzieniem był serek do smarowania, szczypior, czosnek i przyprawy.

Składniki

  • 540 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 300 ml ciepłego mleka 2 paczki suszonych drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie 200 g serka śmietankowego do smarowania 75 g miękkiego masła szczypior ( dość sporo) 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka su
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe bułeczki z serkiem, czosnkiem i zieloną cebulką.

Przygotowanie

  1. mąkę przesiać na stolnicę
    dodać drożdże
    dodać sól
    dodać cukier
    wymieszać suche składniki
    dodać mleko i jajka
    zagnieść ciasto 9 jeśli trzeba podsypując lekko mąką
    przykryć ściereczką
    odstawić na 1/2 godziny

  2. Pokroić szczypior
    do miski wyłożyć serek
    dodać miękkie masło
    przecisnąć przez praskę czosnek
    dodać suszony czosnek i suszone pomidory

  3. wymieszać dokładnie
    dodać szczypiorek

  4. ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować każdą część na cienki placek
    na połowie placka wyłożyć farsz, przykryć druga połową .
    a następnie w poprzek zwinąć w rulon

  5. Rulon podzielić na 8 części

  6. na stojąco wyłożyć w wysmarowane olejem formy na muffinki

  7. albo na wyłożoną papierem blaszkę
    posmarować roztrzepanym jajkiem

  8. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut

  9. albo takie


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń