Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozgrzewające danie, idealne na zimowe popołudnia.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7014
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5364
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2569
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7014
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5364
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2569
Składniki
Z mięsa wołowego, marchewki, pietruszki, selera, listków laurowych i ziela angielskiego ugotować rosół. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem.
Flaczki umyć, zalać wrzącą wodą, gotować około 15 minut. Odcedzić.
Wcześniej ugotowany rosół przecedzić przez sito, zagotować i zalać flaki. Gotować na małym ogniu około 3-4 godzin do miekkości flaków. Ubywający wywar uzupełniać gorącą wodą.
W między czasie papryki upiec w piekarniku na grilu, aż skórka zczernieje. Gotowe włożyć na 10 minut do foliowej torebki. Wyjąć, obrać czarną skórkę, pokroić w kostkę. Mięso z rosołu podzielić na mniejsze kawałeczki, ugotowane jarzyny pokroić w małą kostkę.
Ugotowane do miękkości flaki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć spowrotem do rosołu, dodać wszystkie warzywa, mięso wołowe. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, płatkami chilli, przyprawą do flaków i meksykańską. Gotować 15 minut.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozcieńczyć z rosołem. Przelać do garnka z flaczkami. Całość gotować jeszcze około 20 minut.
Do faczków możemy użyć również mięsa drobiowego. Przyprawy podałam w proporcjach "na oko", zupę należy doprawić wg własnych upodobań.