Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia z figami, fetą i salami

Focaccia z figami, fetą i salami

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 154

Puszysty drożdżowy chlebek z pysznymi dodatkami. Podany z oliwą z oliwek będzie wspaniałą przekąską.

Składniki

  • Na ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda - 280ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (+2 łyżki do smarowania)
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Salami (bardzo cienkie plastry) - 70g
  • Ser feta - 150g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Figa świeża - 2szt
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Focaccia z figami, fetą i salami

Przygotowanie

  1. Porcja na foremkę 25 x 35cm

    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Palcem robimy dziurki i w każdą wkładamy kosteczki sera feta.

  2. Układamy na górze pokrojone suszone pomidory, salami i figę w plasterkach. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut.

  3. Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut. Najlepsza jest na świeżo, zaraz po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń