Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 850
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 698
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 6099
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 643
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4867
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1078
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 850
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 698
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 6099
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 643
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4867
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1078
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy zakwas, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy resztę składników, mieszamy lub miksujemy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 2 godz., lub do podwojenia objętości. Wyłożyć na naoliwiony blat, wyrobić dłońmi nasmarowanymi oliwą. Ciasto rozpłaszczyć złożyć na trzy, jak list. Ułożyć w foremce wyłożonej pergaminem, złożeniem do dołu. Rozpłaszczyć dłońmi, by ciasto wypełniło foremkę. Posmarować oliwą z oliwek lub olejem z suszonych pomidorów. Na wierzchu ułożyć suszone pomidorki, nie odciskać z nich nadmiaru oliwy, posypać ziołami.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, ciasto ma podwoić objętość. Piec w 210st.C, przez ok. 40min. Ja piekłam na kwadratowej mniejszej blaszce , jeśli chcesz mieć niską to wystaryczy upiec ją na zwykłej blaszce do ciast. Focaccia świetnie smakuje sama z masłem, oliwą z oliwek, różnymi pastami, nawet sama ze sobą jest smaczna :D