Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia

Przepis dnia 2020-11-09
Focaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3100

Dodano:

Odsłon: 2447

Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego często jako przystawka. W smaku przypomina puszystą pizzę, jednak zazwyczaj nie ma tak wielu dodatków. Pysznie smakuje maczana w oliwie z oliwek, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Składniki

  • Mąka pszenna - 2,5 szklanki do ciasta oraz 1 łyżka do rozczynu i 4 łyżki do podsypania
  • Ciepła woda - 1 szklanka do ciasta i 3 łyżki do rozczynu
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Świeże drożdże - 25 g
  • Oliwa z oliwek - 3,5 łyżki
  • Sól - 1 duża szczypta
  • Pomidor, np. malinowy - 1 sztuka
  • Ser feta - 2 łyżki
  • Suszone oregano - 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Focaccia

Przygotowanie

  1. W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i trzema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody. Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po upływie tego czasu przesiewamy do miski 2,5 szklanki mąki, dodajemy rozczyn, 3,5 łyżki oliwy i szczyptę soli. Mieszamy ciasto łyżką, a następnie wyrabiamy je w rękach aż będzie zwarte. Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę wyrabiamy w rękach, a następnie równomiernie rozkładamy w formie do pieczenia o wymiarach 20x30 cm, posmarowanej oliwą lub olejem .

  3. Na całej powierzchni robimy wgłębienia opuszkiem palca. Na cieście układamy pokrojonego pomidora, posypujemy całość pokruszoną fetą i roztartym w palcach oregano. Pieczemy w 220 st. C ok 15-20 minut, do zrumienienia.

  4. Foccacia najlepiej smakuje jeszcze ciepła, polana oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń