Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami, idealne na Wigilię i nie tylko. Świetnie smakują z barszczykiem.
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 13
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 13
Składniki
Kapustę płuczemy na sitku, odciskamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy ok. 40 min. do miękkości kapusty. Odcedzamy i odciskamy na sitku.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pieczarki obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy aż z pieczarek odparują płyny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i razem smażymy ok. 3 minut.
Gotowe nadzienie, jeśli trzeba, mielimy w malakserze lub rozdrabniamy na desce.
Z płatów ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka, brzegi smarujemy wodą, nakładamy porcję farszu i zlepiamy w pierożki.
Każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. ok. 20 min.