Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki Belgijskie to pyszna propozycja idealna dla wielbicieli tego przysmaku. Przepis na frytki z belgijskie jest naprawdę prosty w przygotowaniu, upieczone w ten sposób frytki są chrupiące na zewnatrz i miękkie w środku. Można je serwować jako samodzielny posiłek podany z różnymi sosami najlepiej na bazie majonezu lub dodatek do drugiego dania.
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 63
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 206
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 110
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 63
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 206
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 110
Składniki
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w grube około 1-1,5 cm słupki. Do frytownicy lub garnka z sitkiem wrzucamy partię pokrojonych frytek i smażymy je na oleju rozgrzanym do temperatury 130-140 st C około 8 minut. Następnie frytki wyciagamy z garnka lub frytownicy lekko potrząsamy aby pozbyć się nadmiaru oleju, pozwalając im nieco okapać. Frytki przekładamy na kratkę do pieczenia i dokładnie studzimy.
W kolejnym etapie olej rozgrzewamy do około 190 st C. Na rozgrzany olej wrzucamy frytki i smażymy je około 2 minut. Tak przygotowane frytki wyjmujemy z oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.