Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta mięsna według przepisu babci Tereski. Do jej przygotowania żelatyna nie będzie Wam potrzebna. Wystarczy odpowiedni dobór mięsa i warzyw. Jest tak dobra, że nikt jej się nie oprze.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6925
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5179
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2220
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6925
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5179
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2220
Składniki
Golonkę i nóżki wieprzowe przetnij na pół, żeberka podziel na mniejsze kawałki. Mięso dokładnie wypłucz w zimnej wodzie.
Mięso przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu. Podczas gotowania zbieraj z góry szumowinę. Pilnuj, żeby szumowina się nie zagotowała.
Marchewki, pietruszkę, cebulę obierz. Po półtorej godziny gotowania do wywaru mięsnego dodaj warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wywar na galaretę mięsną gotuj przez kolejną godzinę. Następnie wyciągnij z garnka warzywa oraz mięso. Wywar przecedź przez sito. Do wywaru dodaj rozdrobnione mięso bez skóry.
Czosnek obierz, drobno poszatkuj, posól i dodaj do wywaru z mięsem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wywar razem z mięsem przelej do sylikonowych foremek, misek lub plastikowych pojemników. Galaretę mięsną odstaw do wystygnięcia, następnie wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Gotową galaretę przechowuj w lodówce nawet do 12 dni.