Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wielkanocna to warzywa, szynka i jajka zalane galaretą. Idealna na wielkanocny stół ale również na inne uroczystości w ciągu całego roku. Możemy ją przygotować w małych pojemnikach /"porcja na raz"/ lub w jednej dużej salaterce i kroić na porcje.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 705
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 705
Składniki
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy łyżką ze skorupki. Ugotowaną marchew, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek odsączamy. Pieczarki również odsączamy i kroimy. Przygotowane składniki mieszamy.
Do bulionu /ja użyłam bulionu warzywnego z kostki/ dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy. Na dnie naczyń układamy polówki jajek żółtkami ku dołowi i zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną. Następnie nakładamy przygotowaną mieszankę warzywno-pieczarkowo-szynkową i zalewamy bulionem. Kilka razy potrząsamy i uzupełniamy płyn /wszystkie składniki galarety powinny być pod galaretą by nie wysychały/. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem galaretę wyjmujemy z formy i jajka dekorujemy majonezem lub sosem chrzanowym.