Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wielkanocna to warzywa, szynka i jajka zalane galaretą. Idealna na wielkanocny stół ale również na inne uroczystości w ciągu całego roku. Możemy ją przygotować w małych pojemnikach /"porcja na raz"/ lub w jednej dużej salaterce i kroić na porcje.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy łyżką ze skorupki.
Ugotowaną marchew, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek odsączamy. Pieczarki również odsączamy i kroimy. Przygotowane składniki mieszamy.
Do bulionu /ja użyłam bulionu warzywnego z kostki/ dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy.
Na dnie naczyń układamy polówki jajek żółtkami ku dołowi i zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną. Następnie nakładamy przygotowaną mieszankę warzywno-pieczarkowo-szynkową i zalewamy bulionem. Kilka razy potrząsamy i uzupełniamy płyn /wszystkie składniki galarety powinny być pod galaretą by nie wysychały/. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem galaretę wyjmujemy z formy i jajka dekorujemy majonezem lub sosem chrzanowym.
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1875
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 214
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 171
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 241
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1875
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 214
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 171
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 241
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Składniki
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy łyżką ze skorupki. Ugotowaną marchew, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek odsączamy. Pieczarki również odsączamy i kroimy. Przygotowane składniki mieszamy.
Do bulionu /ja użyłam bulionu warzywnego z kostki/ dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy. Na dnie naczyń układamy polówki jajek żółtkami ku dołowi i zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną. Następnie nakładamy przygotowaną mieszankę warzywno-pieczarkowo-szynkową i zalewamy bulionem. Kilka razy potrząsamy i uzupełniamy płyn /wszystkie składniki galarety powinny być pod galaretą by nie wysychały/. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem galaretę wyjmujemy z formy i jajka dekorujemy majonezem lub sosem chrzanowym.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Pasztetowy mix
Przekąski
Wieprzowina nadziewana wątróbka.
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Bób prażony
Pasztetowy mix
U mnie w domu są odmienne smaki więc robiąc potrawę staram się brać to pod uw...
Odsłon: 82
Wieprzowina nadziewana wątróbka.
Polecam bardzo smaczną pieczeń wieprzową nadzianą wątróbką drobiową. Taka wie...
Odsłon: 111