Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta wielkanocna

Galareta wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 517 Ocena: 3848

Dodano:

Odsłon: 458

Galareta wielkanocna to warzywa, szynka i jajka zalane galaretą. Idealna na wielkanocny stół ale również na inne uroczystości w ciągu całego roku. Możemy ją przygotować w małych pojemnikach /"porcja na raz"/ lub w jednej dużej salaterce i kroić na porcje.

Składniki

  • jajka 6 szt
  • szynka gotowana lub konserwowa 25 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • groszek konserwowy 6 łyżek
  • pieczarki marynowane 20 szt
  • marchew gotowa 1 szt duza
  • bulion 4 szklanki
  • żelatyna 3 łyżki kopiaste
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Galareta wielkanocna

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyjmujemy łyżką ze skorupki.
    Ugotowaną marchew, szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek odsączamy. Pieczarki również odsączamy i kroimy. Przygotowane składniki mieszamy.

  2. Do bulionu /ja użyłam bulionu warzywnego z kostki/ dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy.
    Na dnie naczyń układamy polówki jajek żółtkami ku dołowi i zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną. Następnie nakładamy przygotowaną mieszankę warzywno-pieczarkowo-szynkową i zalewamy bulionem. Kilka razy potrząsamy i uzupełniamy płyn /wszystkie składniki galarety powinny być pod galaretą by nie wysychały/. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Przed podaniem galaretę wyjmujemy z formy i jajka dekorujemy majonezem lub sosem chrzanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń