Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna galareta wieprzowa to doskonała przekąska na różnego rodzaju imprezy. Królowała na PRL-owskich stołach, ale teraz znów wraca do łask. Najczęściej podaje się ją z octem lub pikantną musztardą, jednak dodatki tak naprawdę zależą wyłącznie od waszych upodobań.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 71
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 114
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 70
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 161
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 45
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 71
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 114
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 70
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 161
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 45
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, oczyść i włóż do dużego garnka. Wlej wodę, tak dużo, aby zakryć golonki i nóżki. Zacznij gotować. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, sól gruboziarnistą i pieprz w ziarenkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do garnka. Gotuj całość około godziny. Marchewki i pietruszkę obierz. To samo zrób z cebulą, myjąc ją pod bieżącą wodą. Dodaj do gotującego się mięsa.
Zmniejsz moc palnika na małą i gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Jeśli warzywa są miękkie, a mięso odchodzi od kości, wywar jest gotowy. Jeśli jeszcze nóżki i golonka nie są miękkie, wyłóż łyżką cedzakową same warzywa. Wyciągnij teraz mięso i przecedź wywar. Ponownie go zagotuj i zostaw. Mięso pokrój na drobniejsze kawałki, a warzywa w kostkę.
Żelatynę wsyp do szklanki i zalej odrobiną zimnej wody. Pomieszaj. Dodaj do wywaru i zamieszaj ponownie, dość dokładnie. Mięso z warzywami przełóż do salaterek, misek lub szklanek. Zalej wywarem z żelatyną. Całość odstaw do całkowitego wystygnięcia, a potem przełóż do lodówki. Galaretka wieprzowa musi stężeć.