Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna galareta wieprzowa to doskonała przekąska na różnego rodzaju imprezy. Królowała na PRL-owskich stołach, ale teraz znów wraca do łask. Najczęściej podaje się ją z octem lub pikantną musztardą, jednak dodatki tak naprawdę zależą wyłącznie od waszych upodobań.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4268
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 65
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 57
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4268
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 65
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 57
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, oczyść i włóż do dużego garnka. Wlej wodę, tak dużo, aby zakryć golonki i nóżki. Zacznij gotować. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, sól gruboziarnistą i pieprz w ziarenkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do garnka. Gotuj całość około godziny. Marchewki i pietruszkę obierz. To samo zrób z cebulą, myjąc ją pod bieżącą wodą. Dodaj do gotującego się mięsa.
Zmniejsz moc palnika na małą i gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Jeśli warzywa są miękkie, a mięso odchodzi od kości, wywar jest gotowy. Jeśli jeszcze nóżki i golonka nie są miękkie, wyłóż łyżką cedzakową same warzywa. Wyciągnij teraz mięso i przecedź wywar. Ponownie go zagotuj i zostaw. Mięso pokrój na drobniejsze kawałki, a warzywa w kostkę.
Żelatynę wsyp do szklanki i zalej odrobiną zimnej wody. Pomieszaj. Dodaj do wywaru i zamieszaj ponownie, dość dokładnie. Mięso z warzywami przełóż do salaterek, misek lub szklanek. Zalej wywarem z żelatyną. Całość odstaw do całkowitego wystygnięcia, a potem przełóż do lodówki. Galaretka wieprzowa musi stężeć.