Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec z gęsi to najsmaczniejszy i najzdrowszy tłuszcz, który wraca do przepisów. Jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i jednonienasyconych.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1361
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101635
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6099
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1361
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101635
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6099
Składniki
Wyjmujemy tłuszcz z gęsi i odkrajamy skórę w miejscach gdzie jest tłuszcz grubo odłożony. Tłuszczu nie trzeba kroić w kostkę. Skórę kroimy w średnią kostkę (z niej będą skwarki) i wytapiamy na małym ogniu na patelni lub w odpowiadającemu nam naczyniu do tego celu. Tłuszcz przelewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce – nawet do kilku tygodni. Uwagi: Smalec używamy do smażenia, jako dodatek do gotowanych warzyw i potraw, no i do smarowania na chlebek. Do stopionego smalcu można dodać cebulkę i jabłko i chwilę podsmażyć wszystko razem, a na samym końcu także sól, pieprz i majeranek. Ja dodaję czosnek i tymianek.