Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec z gęsi to najsmaczniejszy i najzdrowszy tłuszcz, który wraca do przepisów. Jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i jednonienasyconych.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11400
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 56
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7712
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154988
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1081
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11400
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 56
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7712
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154988
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1081
Składniki
Wyjmujemy tłuszcz z gęsi i odkrajamy skórę w miejscach gdzie jest tłuszcz grubo odłożony. Tłuszczu nie trzeba kroić w kostkę. Skórę kroimy w średnią kostkę (z niej będą skwarki) i wytapiamy na małym ogniu na patelni lub w odpowiadającemu nam naczyniu do tego celu. Tłuszcz przelewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce – nawet do kilku tygodni. Uwagi: Smalec używamy do smażenia, jako dodatek do gotowanych warzyw i potraw, no i do smarowania na chlebek. Do stopionego smalcu można dodać cebulkę i jabłko i chwilę podsmażyć wszystko razem, a na samym końcu także sól, pieprz i majeranek. Ja dodaję czosnek i tymianek.