Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec z gęsi to najsmaczniejszy i najzdrowszy tłuszcz, który wraca do przepisów. Jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i jednonienasyconych.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22453
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14641
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4520
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43743
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 572
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 553
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22453
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14641
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4520
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43743
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 572
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 553
Składniki
Wyjmujemy tłuszcz z gęsi i odkrajamy skórę w miejscach gdzie jest tłuszcz grubo odłożony. Tłuszczu nie trzeba kroić w kostkę. Skórę kroimy w średnią kostkę (z niej będą skwarki) i wytapiamy na małym ogniu na patelni lub w odpowiadającemu nam naczyniu do tego celu. Tłuszcz przelewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce – nawet do kilku tygodni. Uwagi: Smalec używamy do smażenia, jako dodatek do gotowanych warzyw i potraw, no i do smarowania na chlebek. Do stopionego smalcu można dodać cebulkę i jabłko i chwilę podsmażyć wszystko razem, a na samym końcu także sól, pieprz i majeranek. Ja dodaję czosnek i tymianek.