Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć wyglądem przypominają nasze polskie faworki, smakują trochę inaczej. Są pyszne, puchate, przygotowuje się je szybko i równie szybko znikają z talerza. Najczęściej podaje się je wędlinami lub serami, ale oczywiście można też zajadać się nimi bez żadnych dodatków. I jak to zwykle bywa, w każdym zakątku Italii przygotowuje się je nieznacznie inaczej, ale zawsze smakują wyśmienicie. Przepis na te gnocco fritto pochodzi z okolic Modeny, puszystość zyskują dzięki gazowanej wodzie mineralnej.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 192
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2330
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 155
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 202
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 192
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2330
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 155
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 202
Składniki
Ciasto najpierw mieszamy w misce. Do mąki dodajemy mleko, smalec, sól, cały czas mieszając. Następnie dodajemy wodę gazowaną i dokładnie wyrabiamy do połączenia się składników.
Zagniatanie ciasta kończymy na stolnicy, powinno być gładkie i elastyczne. Kulę ciasta zawijamy w przezroczystą folię i zostawiamy do wypoczęcia na ok 15-20 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część po kolei rozwałkowujemy na kawałki o grubości nie większej niż 2 mm. Następnie kroimy na prostokąty lub kwadraty gotowe do smażenia. U mnie to ok 4-6 cm.
Placki układamy na ściereczce i przykrywamy. Po pokrojeniu całego ciasta przystępujemy do smażenia.
Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp 170 stopni. Wrzucamy po kilka placków na raz, tyle by swobodnie mieściły się na patelni. Smażymy z każdej strony na jasno złoty kolor - przekręcamy placki tylko raz. W trakcie smażenia placki pięknie rosną. Smażymy je krótko, inaczej staną się twarde.
Smacznego!