Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te paluchy drożdżowe czyli grissini ich pochodzenie jest z Turynu (Torino/Włochy)i są słynne na cały świat. W każdej restauracji włoskiej podają je razem z koszyczkiem chleba. Są idealne na przekąskę z prosciutto crudo czyli z dojrzałą włoską szynką. Zapraszam na mój kanał kuchni włoskiej na YouTube i na filmik .
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1027
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1027
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Składniki
Do miseczki z letnią wodą wsypujemy drożdże, dodajemy cukier wszystko to zamieszamy ,aż się rozpuszczą drożdże następnie dodajemy mąkę. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Do miski wsypać mąkę wlać zaczyn ,zamieszać ,do wody wsypać sól ,rozpuścić ,i partiami wlewać do ciasta ,wyrabiać w połowie wyrabiania dodać ,olej i dalej wyrabiać ,aż ciasto stanie się elastyczne. Wyrabiamy do momentu kiedy przyciśniesz ciasto palcem a ono wróci do swojej pierwotnej pozycji.
Na brytwankę do pieczenia kładziemy papier ,podsypujemy maką krupczatką lub zwykłą mąką i kładziemy uformowany bochenek , musi być lekko podłużny tak jak na fotografi około 22cm,smarujemy na wierz olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tak powinno wyglądać po wyrośnięciu.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i kroimy szerokim nożem ,następnie lekko wyciągamy na szerokości naszej blaszki .Układamy w odległości 1.5cm jeden od drugiego.
Nasze grissini smarujemy olejem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ,funkcja góra , dół na środkowej półce przez 15 lub 20 minut. Muszą być rumiane.
Studzimy i chrupiemy razem z ulubiona wędliną. Zapraszam do obejrzenia filmu i na mój kanał kuchni włoskiej na YouTube -Mangiare u Ewki Smacznego!