Do góry

Przekąski Przepis na:

Grissini z sezamem i makiem czyli paluchy drożdżowe

Grissini z sezamem i makiem czyli paluchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 307

Te paluchy drożdżowe czyli grissini ich pochodzenie jest z Turynu (Torino)i są słynne na cały świat. W każdej restauracji włoskiej podają je razem z koszyczkiem chleba. Są idealne na przekąskę z prosciutto crudo czyli z surową włoska szynką. Zapraszam na mój kanał kuchni włoskiej na YouTube i na filmik .

Składniki

  • na zaczyn
  • drożdże instant 3 gramy
  • woda letnia 50 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka 2 łyżki
  • na ciasto
  • mąka pszenna typu 00 lub inna
  • woda letnia 270 ml
  • oliwa z oliwek 50 ml lub inny olej
  • sól 2 łyżeczki
  • mąka krupczatka 1 łyżka
  • sezam biały 1 łyżka
  • mak 1 lyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grissini z sezamem i makiem czyli paluchy drożdżowe

Przygotowanie

  1. Do miseczki z letnią wodą wsypujemy drożdże, dodajemy cukier wszystko to zamieszamy ,aż się rozpuszczą drożdże następnie dodajemy mąkę. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

  2. Do miski wsypać mąkę wlać zaczyn ,zamieszać ,do wody wsypać sól ,rozpuścić ,i partiami wlewać do ciasta ,wyrabiać w połowie wyrabiania dodać ,olej i dalej wyrabiać ,aż ciasto stanie się elastyczne. Wyrabiamy do momentu kiedy przyciśniesz ciasto palcem a ono wróci do swojej pierwotnej pozycji.

  3. Na brytwankę do pieczenia kładziemy papier ,podsypujemy maką krupczatką lub zwykłą mąką i kładziemy uformowany bochenek , musi być lekko podłużny tak jak na fotografi około 22cm,smarujemy na wierz olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Tak powinno wyglądać po wyrośnięciu.

  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i kroimy szerokim nożem ,następnie lekko wyciągamy na szerokości naszej blaszki .Układamy w odległości 1.5cm jeden od drugiego.

  6. Nasze grissini smarujemy olejem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ,funkcja góra , dół na środkowej półce przez 15 lub 20 minut. Muszą być rumiane.

  7. Studzimy i chrupiemy razem z ulubiona wędliną.
    Zapraszam do obejrzenia filmu i na mój kanał kuchni włoskiej na YouTube -Mangiare u Ewki

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń