Do góry

Przekąski Przepis na:

Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra.

Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18422

Dodano:

Odsłon: 2003

Bardzo ostra hiszpańska kiełbasa chorizo, idealna na kanapki oraz do wielu innych, przeróżnych dań.

Składniki

  • łopatka wieprzowa chuda 0,5 kg
  • surowy boczek 0,5 kg
  • papryka ostra wędzona Pimenton - 35 g / kg
  • peklosól 20 g/kg
  • czosnek 3 g/kg
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • cukier 10 g/kg
  • czarny pieprz 2 g/kg
  • kolender 2 g/kg
  • cienkie jelita wieprzowe 1,5 m
  • Przyprawy w ziarnach utłuc w moździerzu.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, czyścimy z błonek, kroimy w kostkę 2 x 1 cm (ja zmieliłem na sitku 12 mm). Boczek pokroić w drobniejszą kostkę 05 x 05 cm (ja zmieliłem na sitku 10 mm.). Mięso i boczek wymieszać, dodać sole, przyprawy, wymieszać wlewając powoli wodę aż mięso zrobi się kleiste. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.

  2. Farszem napełniamy jelita, skręcając odpowiedniej długości krążki. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym miejscu (temp. ok 20-22 st. C.) ja robię nawiew wentylatorem po 30 minut do godziny dziennie, przez 10 dni, następnie umieszczam w lodówce. Gotową kiełbasę przechowywać w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń