Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona ciecierzyca, na pikantnym pomidorowym dipie podana z nachosami do nabierania. Jest pysznie i kolorowo. Domowy dip pomidorowy jest dużo zdrowszą alternatywą dla kupnych gotowców, a pieczona cieciorka to świetne źródło białka i potasu.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 433
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 96
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 433
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 96
Składniki
Ciecierzyca: Cieciorkę odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zalewamy olejem, dodajemy chilli, paprykę, pieprz ziołowy, kumin i płatki drożdżowe. Mieszamy dokładnie. Ciecierzycę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut, w międzyczasie raz mieszamy. Cieciorka powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku. Studzimy.
Dip pomidorowy: Papryki i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Pomidory gotujemy razem z octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe warzywa. Całość gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Cała woda musi wyparować. Schładzamy.
Na dużym talerzu układamy dip, na nim cieciorkę. Całość otaczamy nachosami, które będą służyć do nabierania sosu. Do przekąski pasuje też dodatkowy dip serowy z tego przepisu: https://smaker.pl/moje-przepisy-dodatki/przepis-dip-serowy-idealny-do-nachosow,1948528,sprytnachochla.html?t=1674117259615