Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 347
Dodano: 03.08.2010
Odsłon: 1677
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Umyta jajka włożyć do rondelka zalać osoloną wodą i gotować na małym ogniu 20 min.
Gorące wyjąć ułożyć na sicie przelać zimną wodą i potłuc skorupki (muszą być bardzo gęsto spękane ale nie odpadające)
Włożyć jajka do rondla i dodać wszystkie przyprawy, zalać trzema szklankami wody szybko doprowadzić do wrzenia po czym gotować na małym ogniu ok. 3 godz. (od czasu do czasu dolewając wody tak aby jaja były cały czas przykryte) po czym zostawić w wywarze na 36 godzin
Przed podaniem obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki, jajka w skorupkach można przechowywać 4-5 dni, nie stracą zapachu ani smaku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

tosziba2 04 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
koko6 muszę się przyznać że naprawdę nie mam pojęcia ja osobiście spotkałem się właśnie z taką wersją i właśnie taką zastosowałem, bardzo możliwe że bez tego 3 godzinnego gotowania wyjdzie nam bardzo podobnie więc myślę że spróbuję w ten sposób i sprawdzę czy jest jakaś istotna różnica.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tosziba2 04 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
paw23 dziękuję za wyczerpującą i bardzo istotną informację, zapewne w zastosowaniu do innych przepisów gdzie jajek nie gotuje się w ten sposób ma ona istotne znaczenie, tutaj mimo wszystko jeżeli mamy ochotę spróbować jak smakują jajka przygotowane w ten sposób nic na to nie poradzimy. Poza tym tego typu potraw nie jadamy na okrągło więc wydaje mi się że przeżyjemy ten brak wartości odżywczej. Może Chińczycy faktycznie jedzą tego sporo i dla tego nie rosną :-P0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 04 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
a ja wypróbuję ten przepis , dla mnie jest to coś nowego0 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 04 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Witam,stosowałem bardzo podobny przepis,ale nie było w nim mowy o gotowaniu jajek w zalewie 3 godz. wystarczyło tylko nią zalać i pozostawić na dłuższy czas--no ale może ten jest bardziej zbliżony do chińskiego oryginału.Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz