Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka panierowane w sezamie:

Jajka panierowane w sezamie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 749

Kolejna, moja propozycja podania jajek na wielkanocny stół.

Składniki

  • 6-8 jaj
  • 3-4 łyżki mąki do panierki
  • 2 surowe jajka do panierki
  • 10 dag sezamu do panierki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka miodowej musztardy
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • kiełki, rzodkiewka i liść pora do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Przekroić na dwie części.
    Żółtka delikatnie usunąć i przełożyć do głębszej miski.
    Połówki jajek panierować najpierw w mące , następnie w jajku i w sezamie.
    Smażyć do zrumienienia w głębokim oleju z dwóch stron.
    Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik by usunąć nadmiar oleju.
    Do żółtek dodać musztardę, majonez i keczup. Doprawić solą i pieprzem.Farsz powinien być gęsty.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na każdą połówkę jajka.
    Posypać słodką, sproszkowaną papryką. Udekorować kiełkami, rzodkiewką i pociętym listkiem pora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń