Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4460
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3141
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4460
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1064
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3141
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Zrobić ciasto: mąkę, posiekać z masłem, dodać cukier puder, przetarte przez sitko żółtka i wanilię. Szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. 2. Odłożyć 1/4 ciasta, resztę rozwałkować na owalny placek. przełożyć na przykrytą pergaminem blachę. Brzegi placka posmarować roztrzepanym jajkiem, dokleić do nich ozdobny wałeczek uformowany z odłożonego ciasta. Powierzchnię wałeczka posmarować pozostałym jajkiem. Upiec na złoty kolor w temp. 200°C. Gorący mazurek zsunąć na deseczkę. 3. Zrobić kajmak: ciągle mieszając gotować śmietankę z cukrem, aż masa zgęstnieje (kajmak jest gotowy, gdy kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się). Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać miękkie masło i wanilię, ucierać jeszcze przez chwilę. Szybko polać przestudzony mazurek. Udekorować czekoladowymi jajkami i stopionymi polewami.