Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniaczki czyli paszteciki nadzieniem z kapusty, to alternatywa dla zwykłych pasztecików z mięsem. Pyszne drożdżowe ciasto, smaczne nadzienie – wzbogacone smakiem leśnych grzybów. Co roku goszczą na moim wigilijnym stole. Piekę je także na rodzinne imprezy, dzień wcześniej, a potem – przed podaniem – odgrzewam w piekarniku.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11414
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 184
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11414
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 184
Składniki
Z droższy, z połowy mleka i cukru zrobić zaczyn. Pozostawić go to wyrośnięcia. Następnie zaczyn wlać do mąki, dodać jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, a na końcu roztopioną, wystudzoną margarynę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę) Kapustę z grzybami ugotować. Odcedzić, wycisnąć i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oliwie. Kapustę i cebulę wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. 1-2 cm od brzegu ciasta układać kapustę, po czym ciasto zawinąć i podzielić na około 3cm kawałki. Kapuśniaczki układać na wysmarowanej blasze. Gdy podrosną, posmarować je śmietaną lub rozmąconym jajkiem. Posypać kminkiem. Piec około 30-35min w 180stopniach na złoty kolor. Zamiast kminku do posypania kapuśniaczków można użyć maku, ziaren słonecznika lub sezamu. Można je jeść na ciepło (prosto z piekarnika), na zimno albo odgrzać na drugi dzień. Wystudzone kapuśniaczki przechowuję w szczelnie zamkniętej misce. Doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!