Do góry

Przekąski Przepis na:

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i serem feta

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3594

Dodano:

Odsłon: 166

Kasza gryczana prażona podana na ciepło z suszonymi pomidorami i serem feta z nutką czosnku. Pysznie smakuje na ciepło /kiedy ser feta jest lekko płynny i łączy pozostałe składniki/ oraz na zimno /w wersji sałatkowej/.

Składniki

  • kasza gryczana prażona 1 woreczek
  • pomidory suszone 10 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser feta 15 dag
  • olej 2-3 łyżki
  • natka pietruszki do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonym wrzątku, odsączamy i odstawiamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej /najlepszy będzie aromatyczny olej pozostały po suszonych pomidorach/, wrzucamy posiekany czosnek a po chwili pokrojone suszone pomidory. Po 2-3 min wsypujemy kaszę gryczaną i mieszając mocno podgrzewamy.
    Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Podgrzewamy do czasu aż ser się połączy z kaszą.
    Podajemy udekorowane natką pietruszki.
    Potrawę możemy dodatkowo doprawić według uznania; pieprzem, świeżą kolendrą lub bazylią albo dodać pikanterii dodając odrobinę papryczki chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń