Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantna, biała kaszanka zrobiona ze ścinek z boczku wieprzowego, skóry i kaczych wątróbek. Kasze i wywar odmierzano w szklance 250 ml.
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8517
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 345
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5177
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4921
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45268
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8517
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 345
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5177
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4921
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45268
Składniki
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja dałam 9 szklanek wywaru i 200ml sosu z ostrych papryczek. Zawsze kasza sparzy się super. Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 1 godziny, do miękkości mięsa i skórki. Ugotowane mięso i skórę wyjmujemy z garnka i studzimy. Odmierzamy potrzebną ilość wywaru do gotowania kasz. W międzyczasie smażymy wątróbki z cebulą pokrojoną w kostkę. Mięso mielimy przez szarpak a skórę przez sitko 4 mm, wątróbki kroimy w kostkę. Zagotowujemy odmierzoną ilość wywaru, płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy wszystkie suche przyprawy, ostry sos z papryczek, mięso z wątróbką i cebulą oraz opłukane kasze. Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasze pod przykryciem dojdą do potrzebnego nam stanu.
Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukane i wymoczone jelita wieprzowe w odpowiednich kawałkach.
Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 50 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!