Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks w nieco innej formie :).
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Składniki
Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (kostka). Pokrojone warzywa smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut. Co pewien czas mieszać. Następnie dodać sól i pieprz. Ostudzić.
Masło utrzeć i dodać żółtka. Ucierać razem aż do otrzymania puszystej masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Warzywa oprószyć mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Przełożyć je do masy maślanej. Dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek. Delikatnie połączyć ze sobą wszystko przy pomocy drewnianej łyżki.
Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Można zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną foremkę wyłożyć ciasto.
Ciasto piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone pokroić.