Do góry

Przekąski Przepis na:

Kluski kładzione na wodzie

Kluski kładzione na wodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 11269

Można je podawać : 1. polane stopionym masłem i oprószone startym serem, 2. okraszone skwarkami 3. jako dodatek do zup 4. jako dodatek do pieczeni, z gęstym sosem.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • olej
  • sól
  • woda mineralna niegazowana, ewentualnie zwykła (przegotowana)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski kładzione na wodzie

Przygotowanie

  1. Jaja wbić do miski, rozkłócić, dodać mąkę, szczyptę soli.
    Wyrabiać dłońmi, dodając tyle wody mineralnej, by powstało gęste ciasto z pęcherzykami powietrza na powierzchni.

  2. Wrzucić uformowane kluski na wrzącą osoloną wodę z odrobiną oleju na ok. 2 minuty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

etiudka74 13 maja 2014 Pamiętam ten smak z wojaży wakacyjnych hmmm boski ;)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń