Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki na Sylwestra to zawsze trafiony pomysł. Podczas szampańskiej zabawy goście niechętnie zasiadają do stołu, by skonsumować obfitą kolację. Lepiej sprawdzają się maleńkie przekąski, które można złapać „w locie”, nie opuszczając parkietu. Szukasz inspiracji do przygotowania sylwestrowych koreczków? Zajrzyj do lodówki, bo to danie możesz stworzyć z dowolnych niemal składników! Postaraj się połączyć ze sobą kontrastowe smaki. Pamiętaj też, że – i dla zdrowia, i dla podniebienia – warto każdy posiłek wzbogacić o porcję warzyw. Poniżej znajdziesz przykładową listę produktów, z których możesz przygotować około 40-50 koreczków.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Składniki
Odlej zalewę z mozzarelli. Plastry szynki podziel na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i osusz. Odcedź oliwki i opłucz pod bieżącą wodą. Ogórki umyj i pokrój w dość grube plastry. Oderwij od gałązek listki bazylii.
Ponadziewaj wyżej wymienione składniki na wykałaczki – tak, by na każdej znalazły się 4 składniki (+ listek bazylii do dekoracji i dla aromatu). Koreczki nie muszą być identyczne. Pamiętaj, prze wśród gości może znaleźć się ktoś, kto nie lubi oliwek albo nie jada mięsa.
Sylwestrowe koreczki podawaj z dipami. Przykładowy możesz przyrządzić, łącząc ze sobą jogurt grecki, majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek (doprawione do smaku solą i pieprzem). Możesz też zaserwować w charakterze dipu np. gotowy sos pesto.