KREWETKI AIOLI
Składniki
- bulion, 4 szklanki
- oczyszczone krewetki, ok. 45 dkg.
- ząbki czosnku (roztarte), 4
- ocet winny, 1,5 łyżeczki
- Bułka tarta, 2 łyżki
- żółtko, 1
- oliwa z oliwek, 3/4 szklanki
- sól
Składniki
- bulion, 4 szklanki
- oczyszczone krewetki, ok. 45 dkg.
- ząbki czosnku (roztarte), 4
- ocet winny, 1,5 łyżeczki
- Bułka tarta, 2 łyżki
- żółtko, 1
- oliwa z oliwek, 3/4 szklanki
- sól

Etapy przygotowania
Zagotowac bulion. Podgotowac w nim krewetki przez ok. 3-4 minuty. Wyjąc, ostudzic.
Zmiksowac czosnek z octem i tartą bułką (ok. 30 sekund). Miksując dodawac sól, żółtko, oliwę, do uzyskania gęstego sosu. Wyłożyc krewetki na półmisek, podawac z sosem w środku. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1595

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 286
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1595

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 286



Składniki
- bulion, 4 szklanki
- oczyszczone krewetki, ok. 45 dkg.
- ząbki czosnku (roztarte), 4
- ocet winny, 1,5 łyżeczki
- Bułka tarta, 2 łyżki
- żółtko, 1
- oliwa z oliwek, 3/4 szklanki
- sól
Zagotowac bulion. Podgotowac w nim krewetki przez ok. 3-4 minuty. Wyjąc, ostudzic.
Zmiksowac czosnek z octem i tartą bułką (ok. 30 sekund). Miksując dodawac sól, żółtko, oliwę, do uzyskania gęstego sosu. Wyłożyc krewetki na półmisek, podawac z sosem w środku. Smacznego.
To nie są krewetki tylko takie coś co formują z rybich odpadów i barwią barwnikiem i sprzedają to na placach we wiaderkach jako "krewetki". To jest obrzydliwe i nie ma nic wspólnego z krewetkami.
Ludzie co to jest!!!! To nie są krewetki tylko jakieś gówno z supermarketu. Sprzedają to pod nazwą KREWETKI a to jest robione z jakiś ryb i smakuje jak..... Wiem bo widziałam, kupiłam i jadłam. Świństwo!!!!!
a najlepiej krewetki posmazyc na oliwie z oliwek....
zgadzam się, krewetki smaży się na maśle z czosnkiem i sosem sojowym, i są wyśmienite. W ogóle to to co jest na talerzu nie przypomina mi krewetki, ale może to jakoś foty :P
Ksztalt rzeczywiscie jakis niekrewetkowy, ale czy to krewetki czy nie, az zal je gotowac w bulionie!!!! raz dwa na masle na patelni i beda pycha. Rowniez nie rozumiem bulki tartej w aioli? Przeciez to nic innego jak majonez czosnkowy a do majonezu nie dodaje sie bulki tartej.