Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza, które wbrew pozorom są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Będą stanowić idealny dodatek do makaronu czy dań jednogarnkowych, ale także mogą być serwowane samodzielnie. Najważniejsze jest zastosowanie składników najwyższej jakości – dzięki temu krewetki z przepisu zawsze wychodzą idealnie pyszne i rozpływające się w ustach!
Najważniejszym składnikiem są oczywiście krewetki. Przepisów jest bardzo dużo, ale najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie tych owoców morza. Możesz użyć dowolnego rozmiaru i odmiany, ale za każdym razem najpierw należy je dobrze przepłukać. Następnie odcina się głowę i odnogi. Możesz zostawić ogon, jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne. Usuń skorupki, delikatnie nadetnij wzdłuż grzbiet krewetki i wyciągnij czarne pasemko stanowiące jelita. Niektóre krewetki są oferowane w sklepach po przegłodzeniu i wtedy wycinanie wnętrzności nie jest konieczne. Nie są one szkodliwe dla organizmu człowieka, a ich usuwanie jest jedynie kwestią estetyczną i wizualną.
Krewetki przed obróbką termiczną można marynować w mieszance oliwy, czosnku i soku z cytryny, przez maksymalnie 15 minut, ale nie jest to konieczne. Zbyt długie poddawanie działaniu marynaty może sprawić, że owoce morza „ugotuj się” same i zmienią teksturę.
Krewetki smażą się bardzo szybko, dlatego zanim włożysz je na patelnię, dobrze podsmaż wszystkie inne składniki – czosnek i płatki papryki. Aromatyzacja tłuszczu sprawi, że owoce morza także przesiąkną tym smakiem.
Zamiast oliwy możesz użyć masła. Jeśli chcesz, pod koniec smażenia – po obróceniu krewetek – możesz dolać odrobiny białego wina. Doda to głębszego smaku.
Nie przepełniaj patelni krewetkami – każda powinna mieć własną „przestrzeń”. Musisz je usmażyć, a nie udusić. W zależności od wielkości owoców morza, wystarczą 1-2 minuty smażenia z każdej strony. Są gotowe, kiedy stracą swoją przezroczystość lub nabiorą lekko różowego koloru. Nie bój się zdjąć ich wcześniej z patelni – przegotowane krewetki staną się gumowe i twarde.
W wielu regionach świata, obowiązkowym dodatkiem do krewetek jest sok z cytryny lub limonki. Dlatego dodaj go pod koniec smażenia. Podając owoce morza na stół, zaserwuj także plasterki cytrusów, by goście mogli samodzielnie polać sokiem krewetki tuż przed zjedzeniem.
Do przygotowania tego dania użyj tylko świeżych składników najwyższej jakości. Oliwa z oliwek powinna być z pierwszego tłoczenia, najlepiej grecka lub hiszpańska. Czosnek musi pochodzić z Polski i być aromatyczny. Zobaczysz różnicę!
Zamiast pietruszki lub dodatkowo możesz użyć świeżej bazylii, która także bardzo dobrze pasuje do krewetek. Przepis możesz modyfikować zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, ale pamiętaj, by nie używać zbyt mocnych ziół i przypraw, które zamaskują smak owoców morza.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2314
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2314
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Składniki
Krewetki umyj i oczyść. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Nie siekaj go, gdyż może zbyt łatwo się przypalać i będzie miał gorzki smak.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i paprykę. Smaż całość, mieszając od czasu do czasu, do momentu otrzymania przyjemnego zapachu i zezłocenia.
Rozłóż równomiernie krewetki na całej patelni. Posyp je solą i pieprzem oraz siekaną natką pietruszki. Smaż je przez 2 minuty, a następnie obróć i smaż przez kolejną minutę.
Polej je sokiem z cytryny i natychmiast zdejmuj z patelni.
Odkładaj krewetki bezpośrednio na talerz – nie odsączaj ich na ręcznikach. Bezpośrednio przed spożyciem możesz polać je dodatkowym sokiem z cytryny.
Nie przygotowuj krewetek na zapas. Ich przyrządzenie jest na tyle szybkie, że nie jest to konieczne. Po podgrzaniu lub następnego dnia, owoce morza będą gumowe i mniej smaczne. O wiele lepiej jest w razie potrzeby dosmażyć je niż potem odgrzewać. Jeśli jednak zostały ci resztki, przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2 dni. Podgrzewaj na patelni, na małym ogniu.