Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słowo „krokiet” pochodzi od francuskiego słowa croquer, co oznacza „gryźć, chrupać”. I takie właśnie są nasze ziemniaczane krokiety. W tym przypadku używamy bardzo prostych składników, by wyczarować szlachetną przekąską. Krokiety ziemniaczane wychodzą bardzo chrupiące na zewnętrz i są superdelikatne i kremowe w środku. Podawaj je jako samodzielna przekąska w zastępstwie frytek. Świetnie smakują samodzielnie z ulubionym sosem lub z daniami z drobiu lub ryb.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21623
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21623
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przeciśnij je przez praskę, a gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe dodaj drobno starty ser, masło, 1 jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj łyżką lub ręką, aby stała się jednorodna.
Aby formować krokiety możesz wykorzystać jedną z dwóch metod. Włóż masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego i wyciskaj krokieciki od razu do talerza z bułką tartą. Możesz też zwilżyć dłonie, nabierać porcje ciasta ziemniaczanego i rolować wałeczki na blacie podsypanym mąką. Następnie pokrój je na odpowiednią długość i obtocz w bułce tartej. Jeśli chcesz zwiększyć ilość panierki na krokietach, obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej.
W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, bierz każdy krokiet, otrzep z nadmiaru bułki tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i od razu podawaj.