Do góry

Przekąski Przepis na:

Kruche babeczki z farszem.

Kruche babeczki z farszem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 6886

Przekąska przed obiadem lub jako oddzielne danie.

Składniki

  • masło 75 gram
  • smalec 75 gram
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • smietana 18% 1 łyżka
  • mąka wrocławska 300 gram
  • seler duży 1/2 sztuki
  • marchew 3 sztuki
  • jabłko 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • ogórki kiszone 3 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • sól pieprz do smaku
  • majonez 3 łyżki
  • jaja na twardo 3 sztuki
  • żółtko jaja 1 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kruche babeczki z farszem.

Przygotowanie

  1. CIASTO - W makutrze tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, roztrzepanymi jajkami na gładką masę. Do tego dodajemy śmietanę a potem przesianą przez sito mąkę. Wszystko mieszamy a potem lekko wygniatamy, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto. Powstałe ciasto obsypujemy mąką i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

  2. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Po wyjęciu foremek z gotowym kruchym ciastem studzimy .

  3. FARSZ - Seler, marchewkę, pietruszkę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Groszek i kukurydzę wysypujemy z puszek na sito, aby odciekło z zalewy. Wszystkie warzywa oraz jabłka i ogórki obrane ze skóry, cebulę obraną z łupiny - drobno kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy kukurydzę i groszek oraz jajka pokrojone w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy. Kruche foremki po wystudzeniu napełniamy farszem warzywnym i dekorujemy wg uznania.

  4. Same kruche foremki (z ciasta) możemy przechowywać np w puszce metalowej i w miarę potrzeby napełniać przygotowanym na bieżąco farszem. SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń