Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska przed obiadem lub jako oddzielne danie.
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 33
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1084
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 375
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 30259
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 33
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1084
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 375
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 30259
Składniki
CIASTO - W makutrze tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, roztrzepanymi jajkami na gładką masę. Do tego dodajemy śmietanę a potem przesianą przez sito mąkę. Wszystko mieszamy a potem lekko wygniatamy, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto. Powstałe ciasto obsypujemy mąką i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Po wyjęciu foremek z gotowym kruchym ciastem studzimy .
FARSZ - Seler, marchewkę, pietruszkę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Groszek i kukurydzę wysypujemy z puszek na sito, aby odciekło z zalewy. Wszystkie warzywa oraz jabłka i ogórki obrane ze skóry, cebulę obraną z łupiny - drobno kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy kukurydzę i groszek oraz jajka pokrojone w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy. Kruche foremki po wystudzeniu napełniamy farszem warzywnym i dekorujemy wg uznania.
Same kruche foremki (z ciasta) możemy przechowywać np w puszce metalowej i w miarę potrzeby napełniać przygotowanym na bieżąco farszem. SMACZNEGO !