Przekąski Przepis na:
Krupiak

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 894
Dodano: 25.01.2010
Odsłon: 37209
Składniki
- ziemniaki, 1.5 kg
- Ser biały, 30 dag
- kasza gryczana, 40 dag
- śmietana gęsta, 0.25 l
- masło, 0.5 kostki
- smalec, 2 łyżki
- jajka, 2 szt
- sól, pieprz ziołowy i prawdziwy, według uznania
- żółtko, 1szt
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ugotować ziemniaki i odcedzić.
-
Do gorących ziemniaków dodać surową kasze, masło i razem potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
-
Gdy ziemniaki z kaszą wystygną, dodać resztę składników oraz rozpuszczony tłuszcz,dobrze wymieszać ręką.
-
Blaszkę o wymiarach 10x35 cm wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem i wysypać bułką tartą.
-
Nałożyć na blaszkę, uklepać i posmarować żółtkiem.
-
Piec w temperaturze 180°C - 1.5 godz.
Komentarze do przepisu (36)

monika1978 19 października 2015Zgłoś do usunięcia
Mieszkałam 5 lat w Małopolsce, i w Krakowie na festiwalu smaku sprzedawali coś podobnego i było pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 12 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
ooooo, pyszna regionalna perełka, do szybciutkiego zrobiebia, bo aż się głodna zrobiłam :)))) Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 18 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Witam serdecznie:) mam pytanie.Robiąc z polowy porcji powinnam skrócić czas pieczenia?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Renko, rzeczywiście arcyciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie jadłam, a ponieważ olbrzymie grono wielbicieli chwali go, muszę i ja zrobić, pozdrówka :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 03 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
fajna nazwa, a przepis bardzo ciekawy, zabieram do ulubionych :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

agatokaj 09 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Potrawy regionalne to perełki.Coś fantastycznego.Do ulubionych i do wypróbowania:02 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 26 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
W komentarzach jest " Grazenka",która podała go z gulaszem drobiowym -)0 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 26 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ziemniaki i kaszę gryczaną ...Rewelacyjne połączenie :-)
Zastanawiam się tylko czy można skonsumować to cudeńko np. z gulaszem ?
U mnie w domku sami mięsożercy ;-)
2 Kto głosował? | Odpowiedz

sandman2 25 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
dodaje do ulubionych , w okolicach Przemyśla coś podobnego nazywamy pieróg , polecam poszukać przepis . Tyle że dodajemy cebulke smażoną na złoto . Wspanialości !! polecam na gorąco lub zimno ! pozdrawiam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

magnolia 16 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Wspaniały. Mój mąż go uwielbia.1 Kto głosował? | Odpowiedz