Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszne kule z filetu z kurczaka z suszonymi pomidorami w zalewie. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy , a że miałam imprezę więc się przydał i został wypróbowany. Kule wyszły bardzo smaczne i szybko znikały z talerza.
nóż, tłuczek, deska, rondel lub wyższa patelnia, ręcznik papierowy, tarka,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5243
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5040
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5243
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5040
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Filet po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry , następnie plastry delikatnie rozbić by nie porobić dziur. Każdy plaster oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem mielonym i solą, odstawić na 15 minut. W między czasie przygotować farsz; Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić. Por pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju, po podsmażeniu dodać starty na tarce grube oczka ser żółty oraz pomidory całość wymieszać , doprawić pieprzem ziołowym a w razie konieczności solą do smaku. Na przyprawionych filetach nakładać porcje przygotowanego farszu. Dłonie moczyć w wodzie i formować kule. Kule panierować w mące , wkładać do rozbełtanego jajka i wkładać na głęboki tłuszcz. ( tłuszcz ma być dobrze nagrzany). Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego.
Nakładanie farszu.
Formowanie kuli.
Kule po uformowaniu.
Panierowanie kul.
Smażenie kul.
Kule gotowe do podania.