Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszne kule z filetu z kurczaka z suszonymi pomidorami w zalewie. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy , a że miałam imprezę więc się przydał i został wypróbowany. Kule wyszły bardzo smaczne i szybko znikały z talerza.
nóż, tłuczek, deska, rondel lub wyższa patelnia, ręcznik papierowy, tarka,
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 92
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 92
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Składniki
Filet po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry , następnie plastry delikatnie rozbić by nie porobić dziur. Każdy plaster oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem mielonym i solą, odstawić na 15 minut. W między czasie przygotować farsz; Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić. Por pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju, po podsmażeniu dodać starty na tarce grube oczka ser żółty oraz pomidory całość wymieszać , doprawić pieprzem ziołowym a w razie konieczności solą do smaku. Na przyprawionych filetach nakładać porcje przygotowanego farszu. Dłonie moczyć w wodzie i formować kule. Kule panierować w mące , wkładać do rozbełtanego jajka i wkładać na głęboki tłuszcz. ( tłuszcz ma być dobrze nagrzany). Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego.
Nakładanie farszu.
Formowanie kuli.
Kule po uformowaniu.
Panierowanie kul.
Smażenie kul.
Kule gotowe do podania.