Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To doskonała przystawka, ładnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym urozmaici zwyczajny sposób podania kurczaka z warzywami.
Składniki
Filety z kurczaka umyć, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać. Mięso i warzywa zalać nieco ponad litrem wody – tak aby przykryć składniki, ewentualnie dolać więcej wody. Dodać przyprawy korzenne i całość gotować około 20 minut. Po tym czasie wywar przecedzić i doprawić przyprawą warzywną – powinien zostać nam jeden litr płynu. W wywarze rozpuścić żelatynę. Do 8-10 filiżanek wlać trochę wywaru, włożyć groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Gdy galaretka stężeje, włożyć do filiżanek mięso pokrojone w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę. Zalać galaretką i pozostawić do zastygnięcia. Galaretki podajemy wyłożone z filiżanek, skropione sokiem z cytryny.